Mica diorama la scara H0

Am sa prezint constructia unei mici diorame cca 40 x 30 cm construite la seminarul gazduit de firma Noch, seminarul 1 - terraformare, modul de lucru se aplica si in cazul unei diorame de dimensiuni mari. Am folosit o baza din burete foarte dens, dar se poate utiliza orice alta baza, PFL decupat pentru baza drumului (pentru cai ferate se va folosi placaj) si un set de terraformare Noch (61601), dar se pot utiliza si alte baghete de lemn. Se poate vedea masa de lucru cu un set minimal de scule, pentru lipit am folosit glue silicon si UHU rapid pentru kit-ul Laser cut. Primul pas a fost lipirea drumului pe baza, acesta se sprijina pe niste bocuri de lemn, panta se poate realiza din modificarea inaltimii bocurilor.

foto diorama foto diorama

Pentru a defini forma de baza a peisajului am folosit baghete de lemn din setul Noch cu care am facut un schelet de baza peste care am lipit hartie creponata pe care am intins-o pana am obtinut forma dorita, totul lipit cu silicon.

foto diorama foto diorama

Peste hartia creponata am aplicat chit cu uscare rapida (Noch 91304) cu ajutorul unu spaclu si l-am finisat cu apa si pensula. In albia raului am lipit (cu adeziv pentru iarba Noch 61130) diferite pietre si pietricele, aici este necesar sa fie tot adezivul acoperit cu pietre si nisip, in caz contrar va reactiona atunci cand se va turna "apa"

foto diorama foto diorama

Dupa uscare am folosit vopsea acrilica verde pentru a da o culoare de baza acolo unde se va planta iarba iar pentru drum si poteci am aplicat cu pensula pasta - baza pentru drum (Noch 60823).

foto diorama foto diorama

Urmatorul pas a fost "apa". Am utilizat setul Noch 60814 astfel: intr-un borcan se pune la cuptor (la 170 grade) toata cantitatea de granule si continutul sticlutei si se lasa cca 1 ora, apoi se adauga colorant pana se obtine culoarea dorita si se toarna in albia pregatita anterior. Dupa ce s-a intarit suprafata apei se poate prelucra cu un uscator de par pentru eliminarea bulelor de aer si obtinerea valurilor. In zona unde urma sa plantez iarba am intins un strat de adeziv (Noch 61130) si apoi am aplicat iarba cu ajutorul aplicatoruli electrostatic (Noch 60135), la inceput am folosit iarba de 6 mm si am continuat cu iarba de 2.5 mm, am folosit un amestec de culori din fiecare dimensiune, dupa uscare am inlaturat iarba in exces cu ajutorul unui aspirator. Pasul urmator a fost lipirea tufelor de diferite modele (Noch 07004 - 07135) cu ajutorul pistolui cu silicon cald si am inceput montarea gardului si a adapostului - kit "Laser Cut".

foto diorama foto diorama

La final am terminat gardul, am lipit copacii si figurinele si am utilizat "efectele de apa" din setul Noch 60814 pentru a masca bulele de apa ramase, mai jos se poate vedea rezultatul final.

foto diorama foto diorama

foto diorama foto diorama

foto diorama foto diorama

Click pe fotografie pentru deschidere in tab nou