Cate ceva despre LED-uri 

 

Led-urile au ajuns sa fie utilizate pe scara larga in modelismul feroviar in special datorita fiabilitatii si dimensiunilor reduse. In afara acestor calitati de baza LED-urile ofera si o foarte buna eficienta de utilizare a energiei, cea mai mare parte a energiei consumate fiind convertita in lumina.

Pentru inceput am sa prezint cateva din caracteristicile electrice si optice de care va trebui sa tinem cont atunci cand vom dori sa utilizam un LED.

  • Curentul maxim ( mA ). Pentru a evita deteriorarea LED-ului trebuie intotdeauna sa limitam curentul maxim prin LED, pentru marea majoritate a LED-urilor aceasta valoare este de 20 mA
  • Tensiunea la borne ( V ). Tensiunea necesara la borne pentru obtinerea curentului maxim admis, de remarcat ca aceasta valoare este o caracteristica propie fiecarui LED, de aceea in catalog vom gasi un interval de valori sau o valoare tipica.
  • Intensitatea luminoasa ( mCd ). Intensitatea luminii produsa de LED
  • Unghiul de imprastiere ( grade ). Unghiul total dintre liniile imaginare care delimiteaza zona cu intensitatea luminoasa egala cu 1/2 din intensitatea luminoasa pe axa.
  • Lungimea de unda. Lungimea de unda arata culoarea exacta a LED-ului ( de ex 660 nm este rosu iar 625 nm este rosu - portocaliu ). LED-urile albe sunt caracterizate prin temperatura de culoare ( de ex 5500K - alb rece , 3300K - alb cald )

Cele mai utilizate capsule LED-uri in modelismul feroviar sunt LED-uri rotunde: 1,8mm si 3mm, SMD: 0805 , 1206, si PLLC. Din cauza dimensiunilor reduse capsulele 0402 si 0603 sunt recomandate doar celor experimentati

Atentie! Marcajul nu corespunde intotdeuna pt. Catod ( - )

La realizarea si celui mai simplu circuit cu LED-uri se va tine cont de montarea unei rezistente de limitare a curentului pentru fiecare LED ( grup de LED-uri legate in serie ). Valoarea acesteia se va stabili in felul urmator:

R = ( U - Ub )/ I

U este tensiunea de alimentare a circuitului.

Ub este tensiunea la bornele LED-ului ( uzual : 2V pt. LED rosu, galben, verde  si 3,5V pt. albastru si alb ).In cazul mai multor LED-uri montate in serie aceasta se multiplica cu nr. de LED-uri

I este curentul maxim prin LED ( uzual 20 mA , adica 0,02 A )

Pentru legarea in paralel se va tine cont de urmatoarea schema de montaj:


©hgd.ro 2009