Acasa inapoi                                    multiMaus  - Instructiuni de utilizare      pag.25


Boosterul 10765

Sistemul dvs. are nevoie de un booster in cazul in care se deconecteaza des fara ca sa se fi produs un scurt circuit (de ex.- nu au deraiat nicio locomotiva sau vagon sau nu sunt defecte ale instalatiei electrice ). In acest caz este vorba despre o suprasarcina a sistemului datorata prea multor consumatori ( locomotive , vagoane iluminate , etc. ). Boosterul foloseste un transformator aditional ( Roco 10725 sau 10718 ) care ofera mai multa energie si rezolva problema.

Doua boostere nu pot fi alimentate de la acelasi transformator ! Fiecare are nevoie de transformatorul sau separat !

 

Conectarea unui sau mai multor boostere 10765

Impartiti sistemul dvs. in portiuni cu alimentari separate de curent astfel incat pe fiecare portiune numarul de consumatori de curent sa fie cat mai egal distribuit. Puteti calcula curentul consumat in modul urmator :

- Locomotive stationare cu lumina pornita:  cca 100 mA

- Locomotive in functionare: intre 300 - 600 mA , in functie de sarcina si viteza de deplasare.

- Vagoane cu iluminare: cca 30 mA , in functie de beculete

- Cupla digitala sau generator de aburi: cca 100 mA

In cazul in care consumul total pe circuit depaseste 2,5 A sectiunea de sina va fi suprasolicitata si este necesara divizarea acesteia. Trebuie sa tineti cont ca sunt tolerante mari ale consumului de curent, in special pentru beculete. In cazul conectarii comenzii pentru macaze 42624 ( sau al altui decodor pentru macaze ) este necesara pastrarea unei rezerve de 500 mA pentru curentul consumat de acestea.

Dupa ce a fost asigurata alimentarea cu suficient curent, impartirea in sectiuni nu are nicio relevanta in ceea ce priveste fiabilitatea comenzilor, a functionarii acestora sau a macazelor.

Deconectati de la retea intregul sistem inaintea conectarii unui Booster. Impartiti sistemul in sectiuni izolate electric ( pe fiecare polaritate , la ambele capete ). Pentru aceasta puteti folosi conectorii de sina izolati ( Roco 42611 sau 61192) sau pur si simplu taiati linia cu ajutorul unui mic fierastrau. Instalati un clips de alimentare ( Roco 61190 ) in noua sectiune de circuit si conectati-o la mufa boosterului denumita " Track out ". Conectati apoi boosterul cu transformatorul si cu amplificatorul ( Roco 10764 ) cu ajutorul cablului livrat impreuna cu boosterul prin conectarea acestuia la mufa " Booster Out " de la amplificator si mufa " Booster In " de la booster.( Fig.3 - pag 62 in manual )

Daca este necesar se pot conecta alte boostere la iesirea " Booster Out " a bosterului, in acest fel se poate creea un lant de pana la 4 boostere.

Pentru sisteme mai mari, unde nu sunt suficiente 4 boostere, se pot conecta mai mult de 4 boostere cu ajutorul modului Roco 10779 ( generator de franare ). Acestea se pot conecta doar in urmatoarea secventa:

10764 - 3 x 10765

          - 10779 - 3 x 10765

                      -  10779 - 3x10765 ...  etc.

Aveti grija sa respectati polaritatea sectoarelor de sina astefel incat sa nu se produca niciun scurt circuit atunci cand un tren trece dintr-un sector in altul. daca se produce scurt circuit atunci intoarceti mufa de la " Track Out " cu 180 grade. Este absolut necesar sa nu fie prezent niciun condensator in paralel pe circuit, in nicio sectiune a sistemului.


magazin trenulete electrice si accesorii