multiMaus - Instructiuni de utilizare pag.24
Glosar
Decodor
Pentru a putea face intelese de catre locomotive semnalele transmise de statia digitala este nevoie de un " translator " acesta este decodorul. Acesta nu inlocuieste niciun sistem al locomotivei analogice ci este necesara adaugarea acestuia in interiorul locomotivei.
Exista mai multe sisteme digitale, sistemul Roco este compatibil cu sistemul DCC , aceste sistem este cel mai raspandit in modelismul feroviar cu alimentare prin 2 sine.
CV -uri
Toate valorile care influenteaza comportarea unui decodor de locomotiva - in cele din urma comportarea locomotivei sunt inscrise in decodor si sunt numite CV -uri ( Configuration Variabile ), multiMaus-ul permite citirea si scrierea acestora.
Amplificatoarele Roco 10764 si 10761 nu permit citirea valorii CV -urilor din decodor! Valorile afisate sunt valori sugerate fictive.
CV-urile pot avea orice valoare intre 0 ... 255, de aceea reprogramarea cere experienta. O modificare gresita a CV -urilor poate face decodorul nefunctional, in acest caz ajuta resetarea acestuia ( vezi capitolul programare rapida )
Nr. Viteze ( Speed Steps - prescurtat SS )
Intr-un sistem analog conventional un alimentator reglabil este folosit pentru controlul locomotivelor, acesta ofera o tensiune reglabila de 0 ... 12 ( 16 ) V , intr-un sistem digital tensiunea de la sine este constanta. Motorul este controlat cu ajutorul semnalelor de comanda pe care acesta le converteste in tensiune aplicata motorului. Aceste semnale sunt semnale digitale formate din " 0 " si " 1 ", acestea nu realizeaza un reglaj continuu al vitezei . ci un reglaj in trepte. Cu cat sun mai multe trepte de viteza ( Nr. Viteze - Speed Steps ) cu atata se poate controla mai precis viteza locomotivei. Sistemul DCC ( standard NMRA ) recunoaste 14 , 27 , 28 si 128 Viteze.
Decodoarele moderne pot fi controlate cu cel putin 28 Viteze, acestea se ajusteaza automat ( in majoritatea cazurilor ) dupa Nr. de Viteze setat in controllerul DCC. Pentru aceasta cititi cu atentie manualul decoderului, ajustati manual numarul de viteze doar daca este necesar.
Functia " Smart - Search "
MultiMaus-ul detine functia de cautare " Smart Search " care este de ajutor in cautarea unei locomotive. Functiunea este disponibila atat in modul " Biblioteca " cat si in modul " adresa locomotiva ".
Fiecare adresa de locomotiva apelata in timpul folosirii sistemului este stocata in lista " Smart Search ". La cautarea unei locomotive cu ajutorul tastelor " sageti ", procedura de cautare se opreste pentru moment in dreptul fiecarei locomotive de pe lista. In acest mod puteti gasi locomotivele care au fost utilizate de curand foarte usor.
In lista " Smart Search " se pot include maximum 32 adrese, aceasta lista nu este in beneficiul unei singure locomotive. In cazul in care au fost apelate mai mult de 32 locomotive atunci cele mai vechi intrari din lista sunt sterse automat. La deconectarea multiMaus-ului din sistem sau la oprirea sistemului aceasta lista se sterge automat.
Functia " Smart - Search " se activeaza din meniul " USERINTERFACE " ( capitolul 3.2.5. pag 51 in manual )
Amplificatoare si Boostere
Acestea livreaza circuitului de sine curentul necesar pentru functionare, ele amplifica semnalul generat de multiMaus si il livreaza locomotivelor, macazelor si altor accesorii.
X-Bus
X-Bus este conexiunea dintre componentele digitale ( multiMaus, amplificator, booster, etc. ). Aceasta conexiune asigura atat alimentarea acestor componente cat si transferul de date intre acestea.
Mouse-ul " master " are intotdeuna o adresa fixa , celalalte componente vor cauta automat intotdeauna o adresa libera, in mod normal dvs. nu va trebui sa faceti nicio modificare.