Acasa inapoi                                    multiMaus  - Instructiuni de utilizare      pag.23


Bucla de intoarcere in operare  digitala

Fiecare modelist cunoaste problemele creeate de o bucla de intoarcere, probleme care se mentin si in sistemul digital - din cauza geometriei sina dreapta ajunge pe partea stanga ceea ce creeaza un scurt circuit. Din acest motiv sunt necesare conexiuni speciale.

Pentru buna functionare a buclei de intoarcere in sistem digital este necesara izolarea celor doua sine la ambele capete ale buclei de intoarcere si conectarea unui modul Roco 10769 special conceput pentru acest traseu.

 

Modulul Roco 10769 rezolva problema buclei de intoarcere pentru functionarea in sistem digital. Pentru aceasta trebuie sa izolati ambele capete ale buclei de intoarcere fie folosind conectori de sine izolati fie prin simpla taiere a sinei. Este absolut necesar ca lungimea buclei de intoarcere sa fie mai mare decat a celui mai lung tren de pe traseu. Partea izolata a buclei se alimenteaza din modulul 10769 , iar acesta se poate alimenta de la sine inaintea buclei de intoarcere sau direct de la amplificator.

Modulul Roco 10769 functioneaza astfel: Un tren intra in bucla de intoarcere - directia nu este importanta , in momentul in care intra pe traseul buclei de intoarcere se produce un mic scurt circuit care este imediat detectat de modul. Acesta schimba imediat polaritatea sinelor, inainte ca acest scurt circuit sa fie detectat de amplificator sau ca trenul sa incetineasca. Aceasta procedura este din nou repetata atunci cand trenul iese din bucla de intoarcere. Deoarece in sistemul digital polaritaea tensiunii la sine nu determina directia de deplasare trenul poate trece prin bucla de intoarcere fara oprire sau interventie din partea dvs.

Pentru ca modulul sa determine polaritatea gresita in timp util este necesar reglajul sensibilitatii acestuia folosind potentiometrul vizibil pe laterala modulului. Pentru mai multe informatii cititi cu atentie manualul modulului roco 10769.


www.hgd.ro