Acasa inapoi                                    multiMaus  - Instructiuni de utilizare      pag.11


5.Comanda macazelor

Puteti folosi multiMaus-ul pentru a controla pana la 1024 macaze , cu adrese " adevarate " de macaze , fara sa fie necesara utilizarea unei adrese de locomotiva ( ca si in cazul vechiului Lokmaus  ). Pentru aceasta puteti comuta in ( si din ) modul " macaze " in orice moment cu ajutorul tastei " Locomotive / macaze ". Ultimul macaz utilizat va fi afisat pe ecran.

Modul de conducere nu este intrerupt in modul macaze, asa ca vor fi afisate simbolurile de conducere ale ultimei locomotive, aceasta locomotiva poate fi controlata cu butonul rotativ. Functia " Oprire de urgenta " poate fi activata in orice moment.

 

La activarea modului " macaze " pentru prima data va fi afisat pe ecran macazul 1.Simbolurile sunt de la ultima locomotiva utilizata , de aceea  pot fi difenta intre exemplul dat si situatia dvs.

 

 

Pentru introducerea adresei macazului folositi tastele " functiuni ", iar pentru schimbarea pozitiei macazului selectat folositi tastele " sageti " , cea din dreapta pentru " linie directa " cea din stanga pentru " linie abatuta ".

 

Macazele comuta dintr-o pozitie in alta in momentul in care se apasa tastele " sageti ", pozitia macazelor va fi memorata in multiMaus.Cele trei cifre de " 0 " de dupa litera T din exemplu sunt doar pentru confirmare ( desigur doar pentru adresele cu 1 , 2 , 3 digiti )

 

Pozitia macazelor de pe ecran nu inseamna faptul ca macazul respectiv a si reactional la comanda ! Singura modalitate de verificare a starii macazelor este prin verificarea directa a macazelor

 Acum puteti parasi modul " macaze " cu ajutorul tastei " locomotive - macaze " sau puteti apela adresa si schimba pozitia altor macaze. In cazul in care doriti sa apelati alte macaze , cursorul si numarul introdus vor clipi alternativ pana la prima schimbare a pozitiei macazului cu ajutorul tastelor  " sageti ".

Exemplu : Doriti sa conduceti o locomotiva in abatere de la linia principala la macazul nr. 24 :

 Cu ajutorul tastei  " locomotive - macaze "  treceti in modul macaze  ( doar in cazul in care nu sunteti deja in modul " macaze " ). Ultimul macaz utilizat ( in acest caz cel cu adresa 6 ) este afisat pe ecran, pozitia acestuia fiind  " drept ".

 

 

 

Cursorul care clipeste indica faptul ca se poate apela adresa macazului dorit, ( in ex. 24 ) , pentru aceasta trebuie apasate tastele "  2  " si " 4 ". Daca macazul nu a fost inca utilizat pe ecran este afisat simbolul complet.

 

Acum apasati tasta " sageata " dreapta pentru a schimba macazul. In functie de actionarea pe care o aveti la macaz puteti auzi  (sau observa ) schimbarea pozitiei acestuia. Digitii liberi de pe ecran vor indica cifra 0.

 

Evitati apasarea timp indelungat a tastei " sageata " deoarece puteti distruge actionarea macazului ( valabil pentru actionari care nu au decuplare la fine de cursa )

Sfaturi practice:

Puteti sa comutati intre macazul curent si ultimul utilizat cu ajutorul tastei " lumini / OK " , aceasta va ofera acces rapid la 2 macaze , care de pilda sunt unul dupa altul intr-o sectune de linie

Apasati simultan tasta " Shift " si una dintre tastele " sageata " si multiMaus-ul va trece pe rand prin toate adresele macazelor.

Pentru un acces rapid exista posibilitatea de a memora cele mai utilizate  10 macaze, ca si taste " shortcut " pe tastele " functiuni ". Din fabrica sunt memorate macazele 1... 10 pe tasta " functiuni " corespunzatoare. Pentru a vedea cum se face modificarea acestei setari sa luam urmatorul exemplu :

Dorim sa memoram macazele 5 si 14 pe tastele  1 si 2

Pentru inceput apelati macazul nr. 5 conform cu metoda aratata mai sus. Apasati acum simultan tasta " meniu " si tasta " 1 " , apoi confirmati cu tasta " lumini / OK " , acum pe tasta 1 este memorat mcazul 5. Repetati acum operatiile  pentru mcazul 14 , dar in loc de tasta  " 1 " folositi tasta " 2 ", in acest mod va fi memorat macazul 14 pe tasta " 2 ". Pentru apelarea rapida a macazelor memorate , apasati tasta  " Shift " impreuna cu una din tastele  1...10  (  multiMaus-ul trebuie sa se afle in modul " macaze " )


www.hgd.ro