Acasa

Atelier

Montaj decodor functii si instalatie de iluminat in vagon Roco 64014

Montarea instalatiei de iluminat si a unui decodor de functii intr-o grupa de vagoan cuplate 64014 nu ar trebui sa fie o problema dificila, dar datorita "imbunatarilor" aduse an de an de catre Roco acest lucru devine din ce in ce mai dificil. Desi pe site-ul Roco aceste vagoane sunt "pregatite pentru iluminare" firma a renuntat sa mai echipeze vagoanele cu banda de alama care facea legatura intre suportul de ax si instalatia de iluminat din tavan, de asemenea a echipat vagoanele doar cu osii izolate pe o singura parte, modelele anterioare fiind echipate cu osii izolate pe mijloc ceea ce permitea preluarea ambelor polaritati de pe aceeasi osie. Deoarece preluarea unei polaritati de la sine pe o singura roata nu este sigura am decis sa leg electric cele 2 vagoane.

Pentru inceput am inceput sa fac legaturile cu sarme de la suportul osiei (1) , dar aceasta solutie s-a dovedit gresita, intrucat inaltimea de 1,5 mm a lipiturii nu a mai permis asamblarea vagonului, asa ca am fost nevoit sa folosesc tabla de cupru de 0,2 mm grosime pe care am cositorit-o pe suportul osiei (2) apoi am dat si un strat de argint coloidal pentru un contact cat mai bun.

Deoarece nu am avut cupla conducataore de curent am folosit sarma foarte flexibila pentru conectarea celor 2 vagoane si pentru conectarea instalatiei de iluminat (4). Pentru montarea decodorului a fost creeat un mic spatiu suplimentar (5 si 6). Am folosit cate o instalatie L211 pentru fiecare vagon, pe care le-am taiat in jumatate si le-am montat in fiecare parte a decodorului. Deoarece vagonul are 7 compartimente iar instalatia doar 6 led-uri am montat un led suplimentar pe placuta decodorului (7) , acesta asigura iluminarea compartimentului central.

In final a ramas programarea decodorului, astefel incat la apasarea tastei F0 (lumini) sa fie activata lumina in vagoane. Intrucat am folosit iesirea 2 a decodorului (tip D15 modificat) am facut urmatoarele setari

CV Nr. Value Explicatii
CV 33 2 Activare iesire 2 pentru F0 directia inainte
CV 34 2 Activare iesire 2 pentru F0 directia inapoi


© hgd.ro 2010

magazin trenulete electrice si accesorii