Acasa

Atelier

Montaj decodor in locomotiva Br57 Roco

Locomotivele Br 57 Roco din prima generatie, fabricate cu mult inainte de era digitala sunt un pic mai dificil de transformat in sistem digital din cauza constructiei foarte compacte a tenderului. Deoarece nu am dorit sa fac decupaje in lestul din tender am ales sa folosesc un decodor cu dimensiuni reduse, si anume TAMS LDG 31. Prin eliminarea becului spate si a suportului aferent am obtinut suficient spatiu pentru montarea decodorului iar iluminarea spate am realizat-o cu ajutorul unui LED warm white cu luminozitate mare ( in capsula PLCC ) conectat prin intermediul unei rezistente de 2,2 KOhm.

Locomotiva are preluarea curentului doar prin cele cinci axe ale locomotivei, in tender nu sunt prevazute lamele colectoare de curent. Locomotiva este cuplata cu tenderul prin intermediul unei cuple cu contacte electrice cu 2 poli, din pacate acestea nu permit conectarea luminilor fata la decodor asa ca am ales sa las lumina fata permanent aprins, iar lumina spate se comuta cu directia de mers. Pentru a lega si becul din fata la decodor modelele mai noi sunt echipate cu un conector cu 4 pini, acestea permit si montajul unui generator de fum.

Din cauza lipsei de spatiu nu am folosit mufa pentru decodor, am utilizat schema de conexiuni de aici , unde am legat doar luminile spate. Am fixat decodorul si a cablajul cu LED cu banda dublu adeziva, in final a ramas doar configurarea decodorului. Deoarece motorul este fara volanta am marit valorile din CV 3 si CV 4 pentru cresterea inertiei.


© hgd.ro 2010

magazin trenulete electrice si accesorii